Klar Tale, onsdag 22. januar 2025
Om lydversjon av Klar Tale
Dette er lydversjonen av den lettleste nyhetsavisa Klar Tale. Lydversjonen er basert på innholdet i avisas ukentlige papirutgave. Det kan skje at det er små avvik i lydversjonen fra papirutgaven. Nasjonalbiblioteket produserer lydversjonen på vegne av Klar Tale.
I lydversjonen kan navn og ord av og til bli presentert på en feilaktig eller misvisende måte. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre produktet.
Lydversjonen kommer ut hver onsdag, samtidig som papiravisa. Klar Tale blir gitt ut i 48 utgaver hvert år. Klar Tale arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Har du har innspill eller ønsker å kontakte redaksjonen? Du kan sende e-post til redaksjonen@klartale.no eller ringe til 22310260. Vår postadresse er: Klar Tale, Postboks 1180 Sentrum, 0107 Oslo.
Klar Tale Norge
Fortsatt mange som sliter økonomisk
ØKONOMI: Føler du deg trygg økonomisk? I flere år har nordmenn svart på dette i en undersøkelse. Nå er rapporten for 2024 klar. Halvparten av folk i Norge er økonomisk trygge, skriver NTB. De viser til funnene fra instituttet Sifo.
Over tre av ti er sårbare. De vil streve med en stor utgift som kommer i tillegg til andre ting.
17 prosent av folk sliter eller er ille ute. Disse har ofte problemer med å betale regninger. I Norge deler frivillige ut matposer.
Åpnet Friluftslivets år
FRILUFTSLIV: Lørdag åpnet Friluftslivets år. Kronprins Haakon markerte åpningen med båltenning i Nordmarka.
I strålende sol var kronprinsen med på å kaste glans over året, skriver NTB. Friluftslivets år byr på flere opplevelser gjennom 2025.
– Det er viktig for oss mennesker å være ute i naturen. I Norge er vi heldige. Vi har tilgang på masse fin natur. Jeg tror det er bra for velværet vårt å komme oss ut, sa kronprins Haakon til pressen.
Ord og uttrykk
Handelskrig
Norge kjøper varer fra andre land. Vi selger også mye av varene våre til utlandet. Flere er bekymret for følgene av en handelskrig. Blant dem er utenriksminister Espen Barth Eide.
Ordet «handelskrig» består av to ord. «Handel» er kjøp og salg av varer og tjenester. «Krig» er en konflikt. I denne sammenheng er krig en konflikt uten våpen.
I en handelskrig er avgifter likevel et slags våpen, slik som toll. Et land kan kreve ekstra toll på varer fra et annet land. Det vil skade dette landet, som svarer med å gjøre det samme tilbake.
Mandag startet Donald Trump i jobben som president i USA. Flere er usikre på hva han vil gjøre. Sist han styrte, var USA i handelskrig med Kina.
Eide er bekymret for norske jobber, skriver avisa VG. Norge kan få problemer hvis det oppstår en handelskrig mellom USA og Europa.
Kort sagt
Tilbudet for psykisk syke er blitt dårligere. Det kan ha ført til flere drap, tror Cecilie Schløsser Møller. Hun er statsadvokat. Hun forteller til TV 2 om mange syke personer som har begått drap. De burde hatt en psykiatrisk sengeplass. Det er blitt færre slike sengeplasser.
En mann angrep og skadet en annen mann i Arendal i juli i fjor. Nå er han dømt til to år i fengsel. Angrepet skjedde med en machete. Mannen hogget i armen til den andre mannen med den store kniven. Den dømte sa i retten at han følte seg angrepet, men at han ikke ville skade noen.
Det er blitt veldig dyrt å leie bolig i Norge. I 2024 betalte du i snitt 12 533 kroner i måneden. Aldri før har det kostet så mye å leie bolig, skriver NRK. De høye prisene kan skape problemer. Mange som leier bolig, har dårlig råd. Det sier Jardar Sørvoll. Han er forsker ved Oslo Met.
Hvorfor er togene i Norge så ofte forsinka?
Flere tog skulle være i rute i 2024. Slik gikk det ikke.
Flere tog skulle være i rute i 2024. Det lovet samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i sin jerbanetale i fjor.
Men slik gikk det ikke. I fjor var det flere forsinkelser enn de fem årene før.
Nygård innrømmet at planen hans feilet i årets jernbanetale. Men han vil ikke legge vekk ambisjonene sine for den norske jernbanen.
– Min jobb er å få togene til å gå når de skal. Alle som tar toget, fortjener en regjering og jernbanesektor som er ambisiøse på deres vegne. Vi skal sørge for at folk kommer seg til jobb og hjem i tide til middag og i tide til å hente ungene sine, sa Nygård i talen.
Ni av ti tog skal være i rute
Bane Nor har ansvaret for jernbanene i Norge. Deres mål er at ni av ti tog skal være i rute. I fjor var 86,1 prosent av persontogene i rute. Rundt 14 prosent var forsinket. Bane Nor tar ikke med de togene som ble innstilt i disse tallene.
Toget blir regnet som i rute når det når siste stasjon innenfor en margin på 3.59 minutter.
Mange har latt seg frustrere over forsinkelser og tog som står stille det siste året. Hva er det egentlig som avgjør om togene går når de skal?
Mange årsaker
Flere faktorer avgjør, ifølge Bane Nor.
Det var flere dager med mye snø i januar og februar i fjor. Kombinert med sterk kulde og vind. Dette påvirket både infrastrukturen og de lokale togsettene på Østlandet, skriver selskapet.
Det har også vært mye snakk om signalfeil. Signalfeil har flere årsaker. Det var også perioder med mangel på tog i fjor. Feil på tog har også økt de siste årene.
I 2024 var det også fire avsporinger. Dette har ført til store arbeid med reparasjoner.
Det har også blitt flere avganger og passasjerer de siste årene. I 2024 kjørte 460 000 persontog mot 400 000 for to år siden.
– Vil ta noen år
Vedlikeholdet av jernbanen må styrkes betydelig, sier Bane Nor. De er fornøyd med at politikerne vil satse mer på vedlikehold og fornyelse av jernbanen. Det er også bestilt flere nye tog.
Men du som reiser med toget må vente enda noen år før punktligheten til togene blir bedre.
Deler av jernbanen er gammel og nedslitt. Det koster mer enn 30 milliarder årlig å ta igjen etterslepet.
– I tillegg er særlig mange av lokaltogene på Østlandet flere tiår gamle. Signalanlegget er også gammelt, skriver Bane Nor.
Thor Gjermund Eriksen er konsernsjef i Bane Nor. Han er helt sikker på at punktligheten vil bli bedre.
– Men det vil ta noen år. Jeg vet ikke hvor mange år. Ser vi ti år fram i tid, vil den største forbedringen ha kommet i siste halvdel, sa Eriksen mandag i forbindelse med jernbanetalen.
– På sikt har vi tro på at passasjerene får det togtilbudet de fortjener, sier Eriksen.
Punktlighet for norske tog
2019: 89,1 prosent
2020: 92,7 prosent
2021: 90,3 prosent
2022: 87,8 prosent
2023: 87,6 prosent
2024: 86,1 prosent
Anders Stensland Olsen
anders@klartale.no
Klar Tale Tema
Norske filmer begeistrer verden
«Ibelin» har rørt verden. Nå skryter mange av den og andre norske filmer.
Filmen «Ibelin» gjenskaper et helt liv. Men det er et liv som overrasket de nærmeste. Det som kunne se ut som et isolert liv, var i virkeligheten noe helt annet.
Da 25 år gamle Mats Steen døde, sørget folk han aldri hadde møtt i virkeligheten. De kom fra ulike land i verden.
Mats hadde en muskelsykdom. Han brukte mye tid på å spille på datamaskinen. I den digitale verden kunne han være en helt annen, karakteren «Ibelin». Denne hjelpsomme og godhjertete mannen fikk mange venner – gjennom karakterene i «World of Warcraft».
– Jeg gråt
Filmen om Mats er en dokumentar. Den har truffet noe i folks hjerter. Avisa The New York Times mener «Ibelin» bør få kjempe om Oscar-pris. Torsdag får vi vite om filmen er blant de nominerte.
– Denne må dere se, skriver én på nettstedet imdb.com.
– Jeg gråt hele tiden, skriver en annen.
Før de amerikanske Oscar-prisene, er det britene som skal dele ut sine priser. «Ibelin» var på lista deres, men ble ikke nominert til Bafta-pris. Det ble derimot dokumentaren «No Other Land», som er norsk-palestinsk. To produsenter er norske. I tillegg kan norske Mona Fastvold vinne pris for manuset til filmen «The Brutalist».
En palestinsk aktivist og en journalist finner sammen. De to kjemper mot at Israel gjør palestinere hjemløse.
Filmen er fra 2024, som var året det igjen var full krig i Midtøsten.
«No Other Land» kan også bli nominert til Oscar-pris. Det samme kan filmene «Kanskje det var elefanter» og «Armand».
Lover flere gode filmer i år
Norsk filminstitutt gir tilskudd til filmer, serier og spill i Norge. Kjersti Mo er direktør.
– Vi har lagt bak oss et svært godt år for norsk film internasjonalt, sier hun til Klar Tale.
For norske filmer har vunnet priser på filmfestivaler.
Nå er altså fire filmer på den såkalte kortlisten til Oscar. Den ene er et samarbeid mellom Norge og Palestina. Og bare å være på denne lista betyr noe.
– Det viser at vi lager filmer i verdensklasse, mener Mo.
– Har filmene «Ibelin», «No Other Land», «Kanskje det var elefanter» og «Armand» noe til felles?
– Dette er fire svært gode filmer. De er laget av talentfulle regissører med unike stemmer, sier hun.
I tillegg er historiene originale. De er fra vår samtid, forklarer Mo.
– «Ibelin», «Armand» og «Kanskje det var elefanter» forteller historier fra en norsk virkelighet. At dette slår så godt an og gjør så stort inntrykk internasjonalt gjør oss veldig stolte. Det gjør nok også at norsk film oppleves som et friskt pust der ute, sier hun.
Filmene har fått en del oppmerksomhet. Det er positivt også for andre norske filmer og filmskapere, ifølge Mo.
– Kanskje er det også med på å gi oss mer selvtillit som et filmland å regne med fremover, sier hun.
Norske filmer har vært nominerte til Oscar tidligere, blant annet «Veiviseren» og «Verdens verste menneske». Ingen av dem vant den gjeve prisen.
Vinner en film Oscar, så er det stort. Det bekrefter Mo.
– De vil for alltid bli omtalt som «Oscar-vinneren».
Skulle det ende med null Oscar-nominasjoner i år, fortvil ikke. Det kommer mange bra norske filmer i år også, ifølge direktøren i Norsk filminstitutt.
– Så det blir flere Oscar-muligheter fremover.
Karin Flølo
karin@klartale.no
Klar Tale Verden
Gisler og fanger slapp fri
Israel har sluppet fri nesten hundre palestinske fanger. Tilbake fikk de tre gisler.
Hamas og Israel ble til slutt enige. En avtale skal føre til våpenhvile på Gaza. Pausen i krigen skal vare i seks uker. I tillegg skal palestinske fanger og israelske gisler slippe fri.
Nå har Israel sluppet fri 90 palestinske fanger. De forlot Ofer-fengselet rett etter midnatt natt til mandag. Fangene ble fraktet til Vestbredden med to hvite busser.
69 kvinner og 21 gutter og unge menn ble løslatt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Jublet i gatene
Israels militære (IDF) advarte palestinere mot offentlige feiringer. Hundrevis av folk samlet seg likevel for å ønske fangene velkommen, skriver nyhetsbyrået NTB.
– Alle fangene som løslates i dag, er som familie for oss. De er en del av oss, selv om de ikke er slekt, sier Amanda Abu Sharkh.
Våpenhvilen startet søndag
Fangene ble løslatt i bytte mot tre kvinnelige israelske gisler. Hamas slapp gislene fri søndag ettermiddag. Gislene har vært fanget i Gaza siden 7. oktober 2023.
Kvinnene ble møtt av jubel i gatene i Tel Aviv.
Løslatelsen av fanger er en viktig del av avtalen om våpenhvile. Våpenhvilen startet søndag formiddag. Israel skal løslate rundt 1 900 palestinske fanger, ifølge kanalen NRK. Hamas skal slippe 33 gisler fri.
Takket Gud
Emily Damari er en av gislene som slapp fri. I 15 måneder har Hamas holdt henne som gissel.
Damari takker Gud, familien, kjæresten og vennene sine.
– Jeg har vendt tilbake til mitt elskede liv, skriver hun på Instagram.
De to andre gislene er Romy Gonen og Doron Steinbrecher.
Hamas tok israelske gisler da de angrep Israel i oktober 2023. Siden da har Israel angrepet Gaza, der Hamas styrer.
Den neste utvekslingen mellom Israel og Hamas skal skje lørdag. Det sier en talsperson for Hamas.
Anders Stensland Olsen
anders@klartale.no
Trump har fått makta
USA: Mandag klokka 18 norsk tid ble Donald Trump president i USA. Han startet med å melde USA ut av Paris-avtalen om klima. Han meldte også USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO). Trump åpnet for mer boring etter olje og gass. Du kan lese mer om Trump på klartale.no.
Kina henrettet mann for bildrap
KINA: En mann kjørte inn i en gruppe folk i november. 35 personer ble drept. Nå har Kina henrettet mannen. Det sier myndighetene i landet. Angrepet skjedde i byen Zhuhai i Sør-Kina. Sjåføren på 62 år ble pågrepet på stedet.
Eide møtte den syriske lederen
SYRIA: Espen Barth Eide dro til Damaskus i Syria. Der møtte Norges utenriksminister lederen i Syria. Ahmed al-Sharaa framsto ekte, ifølge Eide. – Jeg er forsiktig optimistisk, sa ministeren. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
Klar Tale Klar mening
– Hvorfor lever nordmenn så lenge?
– For mange mennesker er det viktig å ha god helse og form, skriver Irina Popova.
Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn på klartale.no/klarmening.
For mange mennesker er det viktig å ha god helse og form, fordi det fører til et liv med kvalitet og en lang levetid.
Det finnes mange diskusjoner om ulike måter å oppnå dette på, både i aviser og på sosiale medier. Noen mener at et sunt kosthold er nøkkelen, mens andre er uenige og foretrekker å gå mye på treningsstudio.
Det er spesielt interessant å se på statistikk over hvilket land som har høy forventet levealder. Blant dem er land som Japan, Spania og Frankrike.
I Japan kan folk forvente å leve til de er 84 år gamle, ifølge 2022-tall. I de nordiske landene har vi også relativt høy levealder.
Jeg lurer på hvem som lever lengst i Skandinavia. Det er svensker og nordmenn som har høyest forventet levealder av alle i disse landene, viser 2022-tall fra OECD.
I Norge er forventet levealder nå 84,6 år for kvinner og 81,4 år for menn, ifølge SSB. Dessuten er det rundt 44 000 mennesker som er mellom 90 og 99 år gamle her til lands.
Jeg synes det er svært positivt. Det er mange faktorer som bidrar til dette, som for eksempel kosthold, fysisk aktivitet, helsevesen og det sosiale systemet i landet.
I dagens samfunn sitter stadig flere mennesker foran en skjerm. Dessverre fører det ikke til god helse. Derfor mener jeg at det er veldig positivt at så mange nordmenn bruker mye tid på friluftsaktiviteter gjennom året.
Når nordmenn ser solen, griper de øyeblikket. Og det stemmer. Dette bidrar til å unngå mangel på vitamin D. I tillegg påvirker landets beliggenhet kostholdet til befolkningen. Heldigvis har landet mye fisk og sjømat. Det gir god tilgang til nødvendige vitaminer og mineraler.
Noen vil kanskje være uenige med meg og si at ikke alle følger disse levereglene av ulike grunner. Likevel kan vi starte med å øke fysisk aktivitet for å få en bedre sjanse til et langt liv.
Irina Popova
Klar Tale Sport
Herrelandslaget til Norge har startet håndball-VM dårlig. De har tapt mot Brasil og Portugal og kun vunnet mot USA. Sjansen for å nå kvartfinalen er liten. Hovedrunden starter onsdag. Norge spiller onsdag, fredag og søndag.
Fotballegenden Denis Law døde fredag kveld. Skotten ble 84 år gammel. Han er kjent for å spille for den engelske klubben Manchester United. Han har også vunnet Gullballen. Manchester United møtte Brighton søndag. Law ble hedret før kampen.
Johannes Thingnes Bø har bestemt seg for å slutte med skiskyting. Nyheten delte han på Instagram lørdag. Bø forklarte at det er vanskelig å kombinere toppidrett med familieliv. Storebror Tarjei Bø sier at Johannes er et forbilde både på og utenfor banen.
Klar Tale Mening
Passasjerene lider
Barnehagen stenger om ti minutter. Toget er fortsatt langt unna din stasjon. Du kjenner på en rar blanding av høy puls og likegyldighet. Kroppen blir nesten helt slapp. Hvem ringer du? Barnehagen eller partneren din som er opptatt på jobb? Hvordan ødelegger du minst mulig for andre?
Vi advarer herved om at denne lederen blir personlig og skrevet av togpendlere. Kjære myndigheter og tidligere myndigheter. Dere knuser oss.
86,1 prosent punktlighet i 2024. Det høres jo ganske fint ut. Vi kan bekrefte at det føles helt annerledes i virkeligheten. Å pendle daglig til og fra Oslo er tidvis et mareritt du håper du våkner fra.
Bak tallene er det vanlige mennesker som skal rekke jobb. Det er vanlige mennesker som har plikter hjemme. Det er mennesker som står tett i tett og roper fortvilt i togvogna som står bom stille. Folk lever travle liv, med høye krav på jobb og hjemme. Noen har lang reisevei for å tjene penger til livets opphold.
Kjære dere som er ansvarlige. Bare si det klart og tydelig: Den norske jernbanen er elendig. Det vil vare i årevis. Dessverre.
Berit B. Njarga og Karin Flølo
uklar tale
Huff da! Nok en gang har noen kjente sagt noe som "ingen forstår".
Vi har valgt et eksempel som vi syns var unødvendig uklart. Hva med å si det på denne måten?
Mandag startet Arbeiderpartiets sentralstyremøte. Statsminister Jonas Gahr Støre snakket om prisen på strøm. Partiet vil blant annet kutte momsen på nettleie. Han lovet også at folk skal få hjelp med å betale for strøm når den er dyr, også de neste fire årene.
– Det som er viktigst for oss, er at det folk opplever er viktigst i sitt liv, skal være det viktigste for Arbeiderpartiet. Og strømprisene er en viktig del av folks økonomi, sa Støre. Det skriver NTB.
Denne syns vi var enkel å gjøre klarere:
– Det viktigste for Arbeiderpartiet er det folk opplever som viktigst i sitt liv. Prisene på strøm er en viktig del av økonomien til folk.
Vel bekomme.
Sluttannonsering
Her slutter Klar Tales lydversjon av avisen.