Klartale, onsdag 9. juli 2025
Om lydversjon av Klartale
Dette er lydversjonen av den lettleste nyhetsavisa Klar Tale. Lydversjonen er basert på innholdet i avisas ukentlige papirutgave. Det kan skje at det er små avvik i lydversjonen fra papirutgaven. Nasjonalbiblioteket produserer lydversjonen på vegne av Klar Tale.
I lydversjonen kan navn og ord av og til bli presentert på en feilaktig eller misvisende måte. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre produktet.
Lydversjonen kommer ut hver onsdag, samtidig som papiravisa. Klar Tale blir gitt ut i 48 utgaver hvert år. Klar Tale arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Har du har innspill eller ønsker å kontakte redaksjonen? Du kan sende e-post til redaksjonen@klartale.no eller ringe til 22310260. Vår postadresse er: Klar Tale, Postboks 1180 Sentrum, 0107 Oslo.
«Jeg anser meg som ikke straffskyldig».
Det sa Arne Bye. Han er dømt til 21 års fengsel for 70 voldtekter. Den tidligere Frosta-legen erkjente straffskyld for 21 voldtekter i retten. Nå har han trukket erkjennelsene og anket saken. Bye ber om å bli løslatt.
«Det er så godt å være på denne forbanna scenen. Dere aner ikke».
Det sa 76 år gamle Ozzy Osbourne. Sangeren spilte sin aller siste konsert med bandet Black Sabbath i Birmingham lørdag. 40 000 personer deltok. Band som Metallica, Guns N’ Roses og Slayer spilte også.
Nyt sommeren der du er
Juli er ferietid i Norge. Kanskje er det på tide å tenke nytt om hva sommerferien skal handle om?
Glem dyre sydenferier. Du kan ha en fin ferie selv om du blir hjemme og tar ferien der. De enkle og nære ting kan bety mer enn du tror.
En kaffekopp på verandaen en tidlig sommerdag.
Å spille badminton i hagen, eller en svømmetur på nærmeste badeplass.
Det handler gjerne om å finne tilbake til gleden i de små og nære ting. Litt sånn som du kanskje gjorde som barn. Det skulle ikke store aktivitetene til for å være fornøyd. Det var tross alt sommerferie!
Senk kravene i takt med at du senker skuldrene. Les en bok, se en film, sykle til et sted i nærheten du liker, eller kanskje et sted du ikke har besøkt før?
Mulighetene er uendelige.
Det handler bare om å åpne opp for hva som faktisk gir deg en god opplevelse. Se tilbake på de gangene du virkelig har hatt det fint, slappet av og nytt livet. Det handler vel så ofte om små øyeblikk, små gleder.
De gledene trenger du ikke å reise til Syden for å finne. De kan være rett utenfor ytterdøra di.
God sommer fra Klar Tale! Nyt sommeren - der du er!
«Prisene holdes lave for amerikanere».
Det sa president Donald Trump. Han vil gjøre det dyrere for turister å besøke nasjonalparker i USA. I dag betaler amerikanere totalt mer enn turister for å besøke parkene, ifølge Trump. Penger fra turister skal brukes til å forbedre parkene.
Hetebølge
Flere land i Europa har blitt truffet av en hetebølge. Temperaturen var nesten 40 grader i Roma i Italia tirsdag i forrige uke. Spania, Frankrike og Tyskland har også fått kjenne på varmen.
Ordet «hetebølge» består av to ord. «Hete» er en sterk og intens varme. «Bølge» betyr at noe er i bevegelse. Heten beveger seg i bølger.
Over 175 000 mennesker dør av hete i Europa hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Hetebølge
Flere land i Europa har blitt truffet av en hetebølge. Temperaturen var nesten 40 grader i Roma i Italia tirsdag i forrige uke. Spania, Frankrike og Tyskland har også fått kjenne på varmen.
Ordet «hetebølge» består av to ord. «Hete» er en sterk og intens varme. «Bølge» betyr at noe er i bevegelse. Heten beveger seg i bølger.
Over 175 000 mennesker dør av hete i Europa hvert år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Amer måtte lære å orientere seg i et helt nytt land
– Jeg snakker med dem hver dag. Men jeg har ikke sett familien på tre år. Den yngste datteren min ble født etter at jeg kom hit. Jeg har aldri holdt henne. Hun kjenner meg bare som et ansikt på en skjerm. Hjertet mitt er knust, sier Amer Al Omar.
Han kom til Norge for tre år siden. Målet hans var å sikre et trygt sted for familien sin. De hadde flyktet til Tyrkia rett etter at krigen i Syria startet.
De trodde at alt snart ville være over. Da kunne de reise tilbake til hjemlandet sitt om noen måneder. Men slik gikk det ikke. Familien hans bor fortsatt i Tyrkia.
Fra engelsklærer til flyktningAmer er utdannet engelsklærer og har undervist i Syria i ni år. I Norge startet han helt på nytt. På et asylmottak – uten språk, uten nettverk, uten familien sin. Men med stor vilje og optimisme.
På asylmottaket bodde han sammen med andre flyktninger. Ingen av dem kunne norsk. Amer startet å lære språket på egen hånd. Han byttet språket på mobilen. Hver dag lærte han nye ord og grammatikk gjennom YouTube og sosiale medier. I tillegg leste han om norske lover og regler. Amer ville forstå samfunnet.
– Mange tror flyktninger kommer til Norge bare for å få penger. Det er ikke sant. Jeg visste ikke engang hva Nav var. Jeg er en ung mann med drømmer. Jeg er ikke her for å få sosialhjelp og misbruke systemet. Jeg vil jobbe, lære og bidra i samfunnet, sier Amer.
Når regler blir misforståttAmer beskriver Norge som et trygt og godt organisert land. Han føler seg fri og respektert her.
Norge gjør en stor innsats for å ta imot flyktninger, synes han. Men han opplever at mange misforstår reglene på grunn av språket.
– De fleste av vennene mine har fått bot på bussen. Grunnen var at de ikke hadde kjøpt billett på forhånd. De trodde de kunne kjøpe den av sjåføren. Slik gjør vi i hjemlandet.
Hvorfor betaler vi skatt? Betaling av skatt skaper også forvirring. I Syria betaler ikke folk skatt på samme måte. Mange flyktninger vet ikke hvorfor det er nødvendig å gjøre det her.
– I Norge gir skatt oss gratis skole og nesten gratis helsehjelp. Folk får også pensjon når de blir gamle. Pengene forsvinner ikke. De går tilbake til samfunnet, forklarer Amer til andre flyktninger.
Nav og Skatteetaten er ekstra vanskelig for mange nyankomne, mener Amer. De går på norskkurs og lærer språket, men språket som brukes på nettsidene er på et helt annet nivå. Mange sliter med å forstå rettighetene og pliktene sine, ifølge ham.
– Det burde finnes en bok eller videoer på flere språk om lover og regler, rettigheter og plikter, foreslår Amer.
– Hvis jeg får informasjon på arabisk, kan jeg ikke si at jeg ikke forstår. Da er det rettferdig.
Hjelper andre flyktninger. I dag studerer Amer norsk ved Oslo Voksenopplæring og jobber som språkhjelper. Språket er ikke bare ord og grammatikk for Amer. Det er nøkkelen til muligheter, deltakelse og tilhørighet. Språket er også kultur og tradisjoner, sier han.
Ønsker å bidra. Amer kaller seg selv en brobygger. En ambassadør. Ikke bare for flyktningene, men for håpet.
– Vi flyktninger er deres nye naboer. Vi ønsker å være en del av samfunnet og bidra. Vær tålmodige og forståelsesfulle med oss mens vi lærer språket og tilpasser oss. Vi ønsker ikke bare å få – vi har mye å gi, avslutter Amer med et smil.
– Barna er det beste publikummet
Blant Vigelands skulpturer, roser, fontener og trær står et stort telt. Midt i Frognerparken i Oslo.
Inne i teltet er det fullt av liv. Skuespillere roper og løper over paller av tre.
Bak en gardin står teknikere og passer på at lydene kommer når de skal og at lyskasterne lyser opp den de skal. Det er ikke én scene. Hele rommet er i bruk.
I hjørnet står regissøren som holder orden på alle sammen. Hun heter Mine Yalcin. Det føles kaotisk, men alt er under kontroll.
Klokken er allerede over 13. Det skulle vært lunsjpause. Men pausen må vente til akten er over. Skal det bli teater, må det gjøres skikkelig.
Gir opp ferien! Når sultne skuespillere til slutt får pause, møter vi Mathilde Cuhra og Idunn Ekker. De går i andre klasse på Teaterhøgskolen. Det er del av Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO).
Cuhra og Ekker styrer showet sammen med resten av klassen sin. I år har de valgt å sette opp stykket «Ronja Røverdatter». Astrid Lindgren skrev den kjente boka.
Historien tar opp temaer som vennskap og uvennskap, og hvordan det er å bli voksen.
Studentene lager Sommerteateret fullt og helt. Teateret fylte 50 år i fjor. Studentene har ansvar for mer enn å fylle rollene på scenen. De har også ansvar for alt som skjer i kulissene.
Studentene har gitt opp sommerferien sin for å underholde barna i byen. De skal spille to forestillinger om dagen gjennom nesten hele juli.
Cuhra og Ekker forteller at Sommerteateret egentlig ikke har noe med skolen å gjøre. Det har bare blitt tradisjon for studentene i andreklasse.
– Det er på en måte en selvfølge at vi gjør det. Selv om det egentlig er helt frivillig, forklarer Cuhra.
– Frivillig under press, ler Ekker.
Det beste publikummet. «Klarer dere å holde på fokuset til barna?» er det mange som lurer på.
– Vi inviterte en barnehage til en prøve. Det gikk veldig bra. De kan bråke litt, men er jo helt med, sier Ekker.
Hun mener barn er eksperter i å late som. De lever seg inn i leken. For Ekker er barn faktisk det beste publikummet.
Ekker har opplevd at voksne både sover og plukker opp mobilen på teater.
Det gjør ikke barna. De reiser seg opp når ting blir spennende, gisper, roper ut og er helt med.
– Hvis vi først får fokuset deres, så vet vi at det er ekte. Det sier Cuhra.
– Barna fortjener innsats. Store bevegelser, overdrevne følelser og klare budskap. Barneteater skiller seg fra det mildere teateret for voksne. Det kan gjøre at folk tror det er lett. Det er derimot noe av det som gjør det vanskelig, mener Cuhra og Ekker.
Noe av det vanskeligste med barneteater, er å sette seg inn i barnets måte å se verden på.
– Det er masse komplekse følelser i Ronja Røverdatter. Samtidig er det enkelt å forstå det som skjer. De snakker jo om klasse. Og om hvilken verden de er født i. Bare fra barnets perspektiv, sier Ekker.
– Vi kan ikke tenke at barn setter pris på jazz hands og fjas, og si oss fornøyde der. Barna fortjener like mye innsats som de voksne, mener Cuhra.
– Ta barna på alvor. Med kriger, klimakrise og politisk uro kan verden virke skummel. Det forstår barn også. Ekker peker på de urolige tidene som en grunn til at de valgte stykket Ronja Røverdatter.
– Barna får jo med seg det som skjer i verden. Så det er også noe med å ta dem på alvor. Vise at «vi ser dere», sier Ekker.
Ronja er en historie hvor du ser ting fra barnas vinkel. Det er en historie hvor barna har rett.
– Det vi håper med denne forestillingen, er å vise barna at deres stemme er verdt masse. Det har vært vårt motto gjennom dette. Å ta barna på alvor, sier Ekker.
Vesten er hekta på matcha
JAPAN: Matcha har blitt svært populært i Vesten. Sosiale medier får skylda. Salget av den grønne teen har nesten doblet seg på et år, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det fører til problemer i matchaens hjemland, Japan. Produsentene klarer ikke å lage nok.
– Jeg er glad for at verden interesserer seg for matchaen vår. Men på kort sikt er det nesten en trussel - vi klarer ikke å henge med, sier Masahiro Okutomi. Han driver en tegård i Sayama i Japan.
1 500 syrere ble drept
En soldat ser inn i et kamera. I bakgrunnen ligger flere døde mennesker. Et annet bilde viser et rotete hjem. I dette hjemmet skal tre mennesker ha blitt drept kort tid før.
Dødelige dager. Rundt 1 500 barn, voksne og eldre ble drept. Det skjedde i løpet av noen dager i mars.
Det er Reuters som har undersøkt massakren i Syria. Nyhetsbyrået kobler angriperne til landets nye ledelse i Damaskus.
Reuters har fortalt regjeringen om hva de har funnet ut. De ville vite hvilken rolle myndighetenes styrker hadde da menneskene ble drept. Nyhetsbyrået fikk ikke svar.
Mange håper at den nye regjeringen skal gjøre Syria til et bedre sted. Også den norske regjeringen har troa. Den mener at det er utsikter til bedring, skriver NTB.
Derfor skal Norge slutte å behandle søknader om asyl fra syrere inntil videre.
USA har lenge straffet Syria. Men nå vil USA slutte med disse sanksjonene. Det skal gi den nye regjeringen en sjanse til å overleve. Også EU og Norge tar bort straffer mot landet.
FN ber verden om å hjelpe Syria. Slik kan syriske flyktninger vende hjem. I juni var Filippo Grandi fra FN på besøk i Damaskus.
– Jeg er også her for å be verden gi mer hjelp. De må gi mer støtte til den syriske regjeringen, sa Grandi. Han mener at de trenger det for å bygge landet opp igjen.
Hvordan blir fremtiden? I over et tiår har Syria vært herjet av en blodig borgerkrig. Så kom opprørere og jaget president Bashar al-Assad ut av landet. Det skjedde i desember i fjor.
Assad tilhører gruppa alawier i Syria. Det var folk fra denne gruppa som ble drept i mars av soldater. Drapene varte over noen dager, skriver Reuters. Det var et svar på et opprør i forkant.
Nå er Ahmed al-Sharaa midlertidig president i Syria. Han lovet å straffe dem som angrep i mars, selv om det skulle vise seg å være noen som var nærme den nye ledelsen. Syria skal også holde valg. Men det kan ta opptil fem år å få det til, sa Sharaa i vinter.
Trump og Putin snakket sammen
USA: Donald Trump og Vladimir Putin snakket sammen på telefon forrige torsdag. President Putin skal ha sagt at han ønsker en diplomatisk løsning på krigen med Ukraina. Men Russland vil ikke vike fra målene sine.
President Trump i USA ønsker en rask løsning. Det sa han igjen til Putin, ifølge NTB.
– Jeg oppnådde ingen framgang med ham i det hele tatt, sa Trump til journalister.
Slik nyter du sommerferien uten å bruke én krone
Sju av ti nordmenn planlegger å ta hele eller deler av sommerferien her til lands. Det viser en ny undersøkelse fra Kantar for NHO Reiseliv. Økonomisk usikkerhet er én årsak.
Noen barn og unge gruer seg til ferien, viser en annen undersøkelse. Det er ofte fordi familien har dårlig råd, og det er lite å gjøre.
Men en god sommer handler ikke om hvor mye penger du bruker. Det handler om fellesskap, gode opplevelser og tid med dem du er glad i. Heldigvis har Norge mange gratis gleder.
Naturen er åpen for alle. Naturen er Norges største skatt, og den er helt gratis. Det finnes flotte turområder overalt, uansett om du bor i byen eller på landet. Sjekk om det er strender, steder med flott utsikt og parker i nærheten.
Den norske turistforening (DNT) har gratis aktiviteter over hele landet. Disse er både for barn, ungdom, voksne og eldre.
Lån utstyr uten å betale Overnatting på hotell kan koste mye. Men det finnes alternativer. Du kan for eksempel sove under åpen himmel. Har du ikke telt? Da er det på tide å bli kjent med BUA.
BUA fungerer som et bibliotek for utstyr til sport og friluftsliv. Det finnes i over 200 kommuner i Norge.
Tjenesten gir alle barn og unge muligheten til å prøve varierte aktiviteter. BUA jobber for å gjøre friluftsliv tilgjengelig for alle – uavhengig av økonomi eller bakgrunn.
Alle som bor i Norge og har norsk mobilnummer, kan bruke denne tjenesten. Du må huske å levere utstyret tilbake til avtalt tid.
Sommerferie på biblioteket. Bibliotekene rundt om i landet har mange gratis aktiviteter i sommer. Her kan du lære noe nytt, være sosial eller begynne med en ny hobby.
Sjekk hva som skjer på biblioteket der du bor. Du kan selvfølgelig også besøke et annet for å treffe nye folk.
Et kreativt og sosialt rom. August Skara jobber på Folkeverkstedet i Deichman Bjørvika. Verkstedet er åpent og gratis for alle. Du trenger ikke å være medlem på biblioteket for å bruke tjenesten.
Skara sier at en av de største fordelene med Folkeverkstedet, er det sosiale.
– Det er et inkluderende rom hvor ulike folk møtes for å skape noe sammen. Atmosfæren her gir rom for inspirasjon. Det er midt i byen, med mye lys og uten støy fra bylivet, sier han.
Sjekk tilbudene i din kommune og hos lokale lag og foreninger. Ofte finnes det gratis aktiviteter og arrangementer som ikke krever noe mer enn litt nysgjerrighet.
Det bugnet av nordmenn og billig kjøtt hos butikken Dahlby. Det skrev Klar Tale om i saken «Flere handler i Sverige».
Butikken lå rett over svenskegrensa, forbi Svinesund i Østfold.
Hos Dahlby fikk nordmenn kjøtt til halvparten av prisen i Norge.
Tobakk og alkohol var også billigere.
Else Limyr var en av nordmennene som handlet hos svenskene. Det gjorde hun flere ganger i året.
– Det er mye rimeligere her enn i Norge. Jeg bruker til sammen 3 000 til 4 000 kroner på matvarer i Sverige årlig, sa hun.
Én kilo kjøttdeig kostet 67 kroner i Norge. I Sverige var prisen 40 kroner. En kartong sigaretter kostet 510 kroner i Norge, mens prisen var 350 kroner i Sverige.
Thomas Angell var direktør i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon. Han forsto at flere ville handle i Sverige.
– Priser og avgifter på tobakk øker i Norge, mens de synker i Sverige, sa Angell.
I samme avis meldte Klar Tale at det er lov å hete Knøtt i Norge. Saken hadde tittelen «Navnet er Knøtt». Justisdepartementet hadde gitt en 31 år gammel kvinne lov til å bytte navn til Knøtt. Navnet førte ikke til fare for mobbing, mente de. Kvinnen var døpt Aase, men hadde alltid blitt kalt Knøtt.
Sluttannonsering
Her slutter Klartales lydversjon av avisen.